top of page
Vyhledat
  • svetlanadrongova

Jak nejlépe financovat rekonstrukci bytu/domu a na co si dát pozor? Který produkt je pro to vhodný?

Aktualizováno: 3. 2. 2023

Financovat rekonstrukci můžeme několika způsoby. Vlastní prostředky, úvěr na bydlení, stavební spoření, případně hypotečním úvěrem. Záleží na možnostech a rozsahu rekonstrukce. Pokud budu vlastnit starší rodinný dům, kde lze předpokládat rozsáhlejší rekonstrukci, pak je vhodné financovat rekonstrukci hypotečním úvěrem. Menší rekonstrukce v řádu do 300.000,-- Kč je nejjednodušší financovat úvěrem na bydlení, případně prostřednictvím úvěru, či překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. Vlastními prostředky bych doporučila financova pouze menší opravy.



Na co si dát pozor?

Jednoznačně na to, co chceme opravovat a rekonstruovat. Jsou opravy, které vyžadují povolení úřadů – pokud měníte velikosti otvorů – oken či dveří, chcete zateplit dům – tedy zvětšíte obvod domu, nebo chcete třeba některé okno zazdít, či jiné vytvořit. Stejné je to i se střechou. Pozor si musí dát majitelé také v pří


padě, že chtějí bourat příčky a nosné zdi v domě či bytě. Zde je vždy potřeba mít vyjádření statika a souhlas stavebního úřadu. Vlastník členských práv a povinností v bytovém družstvu musí mít mimo jiné i souhlas družstva. V případě financování úvěrem musí klient povolení předkládat bance.

Pokud se řeší menší rekonstrukce – nová kuchyň, obklady, dlažby, podlahy ….. není potřeba souhlas úřadu. U bytů se tato skutečnost pouze sdělí bytovému družstvu, či společenství vlastníků bytových jednotek a vyvěsí se na viditelné místo v bytovém domě.

V případě financování úvěrem si klient musí dobře rozmyslet výši úvěru a sepsat rozpočet. Často rozpočet navrhne firma, která bude rekonstrukci provádět.

Díky momentální výši úrokových sazeb je vhodnější rekonstrukci financovat prostřednictvím úvěru, než vlastními prostředky. Naši finanční poradci klientům dokáží poradit, jak své finance výhodně zhodnotit. Navíc mohou mít klienti své peníze k dispozici v případě nenadálých událostí. Pokud klient nemá nic našetřeno, měl by určitě začít ukládat peníze „na horší časy“. Tato příznivá doba pravděpodobně nebude trvat napořád. A dům, či byt, bude muset klient za několik roků rekonstruovat znovu. Na co te


dy klienti nesmí při výstavbě či rekonstrukci zapomenout? Tvořit si rezervu do fondu oprav.






31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page